– Erőforrásfeltárás a brief coachingban

Fiatal koromban kisegítő iskolában kezdtem dolgozni. Értelmileg, és lelkileg sérült gyerekekkel dolgoztam. Rengeteg traumán, bántáson voltak túl, olyan mély sebeket szereztek, amiket csak szeretettel, és pozitív megerősítéssel lehetett gyógyítani. Évek során kitapasztaltam, hogy egyéni erőforrásaik felfedezésével és kiemelésével miként kapnak szárnyakat ezek a gyerekek, és hogy hat ez a többi készségükre is. Azt tapasztalom, nekünk felnőtteknek is hatalmas szükségünk van arra, hogy tisztában legyünk készségeinkkel, képességeinkkel, amik átlendíthetnek egy – egy nehézségen.

A brief coachingban köszönt vissza újra ez a szemlélet, amiben nem a hozott probléma kihangsúlyozása dominál, hanem a megoldás fókusz. Gyerekeknél alkalmazom leginkább ezt a módszert. Ha a problémára fókuszálunk, akkor a hiányunkra helyezzük a hangsúlyt, ami a múltba mutat, és vissza tart.

Ha a jövőbe szeretnénk tekinteni, akkor megoldásfókuszra kell váltani.

A brief coaching során a legelső ülésen megcélozzuk a klienssel azt a vágyott jövőt, amit elképzel magának. Ha velem tartasz, ebben a pár percben kirajzolódhat előtted is. Szerencsés, ha le is írod válaszaid.

 • Képzeld el, hogy lehetőséged van egy időgépbe beülni.
 • Azzal az elképzelt életeddel találkoznál, amire most vágysz.
 • Írj le minden apró részletet hogy élsz 5 év múlva, kik vesznek körül, hogy telik egy napod.

Ne feledd a vágyott életed fogalmazd meg. Fejlődésed érdekében az a jó, ha minél részletesebben megfogalmazod, elképzeled milyen lesz 5 év múlva az életed.

Most hasonlítsuk össze a jelent az 5 évvel későbbi életeddel;

 • Gondold át, írd le, mi az ami jelenlegi életedben is megvan és jól működik, amin nem változtatná
 • Milyen különbség van a jelenlegi, és a vágyott 5 évvel későbbi életedben?
 • Mi az, amin változtatni szükséges, hogy elérd a vágyott életed?
 • Milyen lépéseket kell megtenned, hogy beilleszd életedbe?
 • Mi az első lépés, amit meg kell tenned?

Fontos, hogy minél pontosabban meghatározzuk hol tartassz jelenleg, és mi az a pontos cél, amit el szeretnél érni.

Ha úgy érzed akadályok léphetnek fel, hátráltató tényezők nehezítik a céljaid elérését, akkor segítségül hívjuk a csodakérdés néven ismert technikát.

Általa a legoptimálisabb jövőkép rajzolódhat ki, ahol nincs semmi, ami megállíthat. Azt a célt fogalmazzuk meg, ami, ha bármit kívánhatnál, valóra válna. 

Ez a gyakorlatban a következőképp történik;

 • Képzeld el, hogy éjjel miközben alszol csoda történik, és a problémád megoldódik.
 • Honnan tudnád meg, hogy megtörtént a csoda?
 • Reggel ha felkelnél mi lenne más? Minél pontosabban írd le! Hogy telne a napod?
 • Miben változna meg az életed?
 • Ki venné észre, hogy valami megváltozott? Honnan tudná meg a környezeted, hogy csoda történt, ha nem szólnál róla?

A csodakérdés egy varázsszer, mert az akadályainkat tünteti el, így korlátlanul kirajzolódhat ki a vágyott jövőnk.

Továbbiakban ezen célkitűzés mentén haladunk úgy, hogy feltárjuk milyen erőforrásokkal, készségekkel rendelkezel, mi az ami segíti céljaid elérésében. Külső segítségeinket talán kicsit egyszerűbb számba venni, a belső kincseink sokszor rejtve maradnak még előttünk is, és “aha élményként” nyugtázzuk felfedezésüket.

Ha azt mondom sorold fel az erősségeidet, bajban lennél, kedves olvasó, ugye? Egypár még megy talán, de aztán elakadsz, elbizonytalanodsz. Ha benne vagy épp egy helyzetben, amelyben ki sem látsz a problémádból nagyon nehéz könnyedén meglátni mi is az a saját magadban fellelhető kincs, ami segít. Ezért kicsit távolítjuk a nézőpontot, hogy ne saját magadról kelljen beszélni. Van egy kedvenc és nagyon hasznosnak tartott coaching gyakorlatom, ami eddigi tapasztalataim szerint sokat segít távolibb nézőpontból saját magunkra tekintenirátekinteni.

Megosztom veletek, tanáromtól Polgár Lilitől tanultam.

Válaszolj kérlek a következő kérdésekre:;

 • Van példaképed? Ki az? Milyen tulajdonságok jellemzik a példaképed?
 • Mi van meg benned, ami a példaképének is megvan?
 • Miben hasonlítotok? Miben különböztöek?
 • Jelen élethelyzetedet/témádat, hogyan oldaná meg a példaképed? Vagy: Mit tanácsolna, mit tegyél?

A példaképek segítenek az egyéni siker elérésében, olyan értékrendet közvetítenek, amivel azonosulni tudunk. Olyan sormutató, ami mentén legfontosabb értékeinket tulajdonságainkat felismerhetjük, hisz csak olyan embert tudunk példaképnek választani, akivel azonosulni is tudunk.

Miért is fontos az erősségek kihangsúlyozása? Tudtad, hogy a negatív jelentéseket vesszük leginkább figyelembe? 2-3-4 pozitív dolog kell 1 negatív semlegesítéséhez. Meglepett? Nagyon fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk értékeinkkel, erősségeinkkel, mindezt ha tehetjük gyermekeinknek is adjuk át. Emeljük ki amiben jók, erősítsük, meglátjuk a pozitívum megerősítésével a gyengébb képességei is javulni fognak.

Nemrégiben egy hasfájós, maximalista teljesítményszorongó gyerkőccel dolgoztam. Fontos célkitűzés volt önbizalma megerősítése, a pozitív tulajdonságai, készségei kiemelése. Gyerekeknél fontos bevonni a környezetében élőket is a visszajelzés adásába. Segítségére volt egy varázserővel bíró társa is, akit ő választott, ő ruházott fel tulajdonságokkal.  Riportokat készített önmagával kapcsolatban, közös pozitív élményeket gyűjtött. Szemem előtt nyílt ki ez a kisvirág, tanúja voltam annak, ahogyan szemem előtt nőtt az önbizalma. Saját maga tudta erősségeit megnevezni, fejlesztendő területeit feltárni. A folyamat végére megerősödött, önbizalma nőtt, és életében felmerülő akadályait saját maga erejének tudatában tudta megküzdeni.

Hiszek az emberekben, hiszek abban az eredendő erőben, ami mindenkiben lakozik. Sokan sokszor elveszünk, nem találjuk a kiutat, és nem bízunk saját magunkban. Ezek a gyakorlatok, a saját erőforrásaid feltárásában segítenek. Szánj időt magadra, fedezd fel kincseid.

Szeretettel;

Belláné Tóth Erika /szociálpedagógus, life coach/

 

Felhasznált irodalom; Harvey Ratner és Denise Yusuf: Megoldásközpontú coaching gyermekekkel, és fiatalokkal: Brief megközelítés